Adalet Nedir?
Bir Önceki yazımda siyasal iktidarın uydukları oranda meşru olduklarını belirtmiştim. Yasalara uygunluk hukuka uygunluğu beraberinde getirir. Hukuk yasalar, meşruiyet, doktrin ve içtihatlarla vücut bulup canlandığında en kıymetli erdem olan Adaleti gerçekleştirmeye çalışır. Çünkü bilinen ve bilinmeyen bütün erdemler ancak adaletle güçlenirler ve kalıcı gelirleri sonuçta Adalet Allah`ı ve insanları memnun eder.
Adalet Nedir; Adalet insanların işine gelen değildir. Araç vasıta dolgu malzemesi veya başka değerlere ve amaçlara hizmet eden bir hizmetçi güç ve güçlerin etrafında dönen bir pervane değildir. Adalet bir kutup yıldızıdır, ve her şey onun etrafında döner. Bu bakış açısı Ülkemizde gündemde olan Adalet ve temel hak ve özgürlüklerle kesilen bazı sorunlara bakalım.
1. Kolay tutuklama ve uzun tutukluluk.
Bu sorun hukuk sistemimizde uzun süredir varlığını sürdürmektedir. Ergenekon ve Balyoz gibi meşhur davalar vasıtası ile bu sorunun çözümü artık ötelenemez bir hal aldı. Hukukumuza göre tutuklama bir koruma tedbiridir ve istisnaidir. Mahkeme tutuklama ile elde edeceği yarara başka bir koruma tedbirini uygulayarak ulaşacaksa o koruma tedbirini almakla mükelleftir. Yasa tutuklamanın istisna olduğunu özellikle belirtmesine rağmen her nedense ülkemizde tutuklama istisna değil, kaide haline gelmiştir. Yasa koyucu bu sorunu yasa ve çözüm yasa koyucu bu sorunu çözmek için 3. Yargı paketi ile Adli kontrol mekanizması ve Hakimlerin tutukluluğun devamına karar vermesi durumunda gerekçe yazma sorumluluğu getirilmişse de sorun tam manası ile çözülememiştir ve çözülebilmesi için daha çok çalışmak gerekmektedir.
2. 28 Şubat Ergenekon ve Balyoz gibi davalarla sayılar binlerce ifade edilen Asker, Akademisten, Bilim insanı ve Siyasetçi tutuklandı. Bu durum aklımıza Adil bir yargılama yapıldı mı yapılmadı mı sorunu getirmiştir. Bu davalarda savunmanın delilerin ehil bilirkişilerce ayrıntılı bir şekilde incelenmesi taleplerini ve tanık dinletme isteklerinin yargılamayı uzatmayı gerekçesi ile reddedilmesi kamuoyunda Adil bir yargılamanın yapılmadığı intibahını uyandırmıştır.
Böyle önemli davalarda daha doğrusu neticelerin yargılananlar açısından çok vahim olacağı muhtemel olan davalarda davaların uzatılmasını neden göstererek reddetmesi bu davaları titizlikle ve zaman mefhumu ile bağlı kalmadan araştırması maddi gerçeği ortaya çıkarılmasına daha yardımcı olacaktır.
3. Tutuklu Gazeteci ve Milletvekili Sorunu;
Bu sorunlarda Demokrasi ve Hukuk içinde kalınarak çözülebilecek sorunlardandır. Yasa koyucu ve yürütmenin bu sorunları behemal çözmesi demokrasimizi ve Hukukumuzu daha güçlendirecektir. Yukarıda dile getirilen sorunlar gündemimizden adilane bir şekilde çözülmediği sürece daha çok dünden haklısın bugünün haksız, bugünün haklısı yarın haksız çıkmaya devam edecektir.
Sonuçta Allah Adaleti ancak onu sevene verir.